Menu Sluiten

Voorbereiding NBK 2023 in volle gang

De Nederlandse Brassband Kampioenschappen in Utrecht, TivoliVredenburg, op 3 en 4 november voor de deur, uiteraard is de GBG druk in de voorbereiding voor het evenement.

Compositie ‘Lakeland Variations’
Het verplichte werk voor dit jaar is een compositie van Philip Sparke, en heeft als titel Lakeland Variations. De titel van het werk verwijst naar de regio Seeland (Lakeland) in het noordwesten van Zwitserland die bekend staat om zijn drie meren: Morat, Neuchâtel en Bienne. De componist gebruikte deze als uitgangspunt voor zijn Lakeland Variations, dat bestaat uit een introductie en vijf variaties die zijn gebaseerd op het motief in de openingsmaten.
De drie meren worden weergegeven door drie noten van een paukensolo in de openingsmaten van het werk waarvan de intervallen (een kwart en een secunde) samen met het cornetmotief in de vierde maat van de compositie de basis vormen van alle volgende variaties.
In variatie 1 staat een cornetsolo centraal met een begeleiding die de componist omschrijft als ‘Vinteresk’ (een reeks korte variaties geïnspireerd op Gilbert Vinters werk Variations on a Ninth).
In de tweede variatie ontwikkelt het cornetthema uit het openingsdeel zich tot een Moto Perpetuo, die zowel melodisch als harmonisch gebaseerd is op de intervallen van de paukensolo.
Variatie 3 is een kort intermezzo met een cadens voor de euphonium die dient als introductie op variatie 4, een langzame beweging die opent met andermaal een cornetsolo gebaseerd op de pauken-intervallen van het begin en die zich ontwikkeld tot een climax voor de hele band.
Variatie 5 tenslotte begint met een korte fuga met intussen bekend klinkende intervallen. Richting de afsluiting van het werk keert materiaal uit de eerste en vierde terug, nu versierd met elementen van de fuga.

Terug- en vooruitblik
De GBG is met dit stuk gestart sinds de zomer en heeft reeds een intensieve voorbereiding achter de rug bestaande uit (sectie en extra) repetities maar ook een studieweekend in Schoonloo.
Afgelopen weekend mocht de band het stuk voor de eerste keer opvoeren op haar eerste try-out van de Groningen bands gehouden in Zuidhorn. Op vrijdagavond (27-10) is de band opnieuw te beluisteren tijdens de try-out in Gerkesklooster omstreeks 20:00 uur (adres: Friese Streek 7, 9873 RG, Gerkesklooster). Meer informatie over deze try-outs en deelnemende bands: zie link. Bekijk ook onze Agenda!